Kuršumlija: Takse kao harač

Bez autora
Jan 12 2012

Najuspešnije preduzeće ne samo u kuršumlijskoj opštini već i čitavom Topličkom okrugu ali i regionu, AD „Planinka“, u čijem sastavu posluju Prolom i Lukovska banja, kao i „Đavolja varoš“ uputilo je zahtev Ustavnom sudu Srbije da ispita ustavnost Odluke o lokalnim komunalnim taksama. Naime, tvrdeći da rešenje lokalne poreske administracije o visini firmarina nije u skladu sa Ustavom, jer je ovom preduzeću nametnulo enormno visoke dažbine, generalni direktor Radovan Raičević u zahtevu Ustavnom sudu ističe da je tim nametima ovo uspešno preduzeće sa oko 400 radnika postavljeno u neravnopravan položaj sa ostalim preduzećima i konkurencijom. Umesto da im kao najuspešnijem preduzeću pomognu da budu još bolji, lokalna samouprava na sve načine pokušava da im odmogne o čemu najbolje svedoči visina firmarina koje su im odredili. Od Ustavnog suda zahtevaju da ih zaštiti od samovolje i paušalnog određivanja iznosa za firmarinu. Samo u toku prethodne godine za šest objekata na području opštine, po prvostepenom rešenju, njihove obeveze iznosile su oko 7,5 miliona dinara. Posle uložene žalbe, taj iznos je korigovan i po novom rešenju smanjen je na oko dva miliona dinara.

Kuršumlija: Takse kao haračNajuspešnije preduzeće ne samo u kuršumlijskoj opštini već i čitavom Topličkom okrugu ali i regionu, AD „Planinka“, u čijem sastavu posluju Prolom i Lukovska banja, kao i „Đavolja varoš“ uputilo je zahtev Ustavnom sudu Srbije da ispita ustavnost Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

Naime, tvrdeći da rešenje lokalne poreske administracije o visini firmarina nije u skladu sa Ustavom, jer je ovom preduzeću nametnulo enormno visoke dažbine, generalni direktor Radovan Raičević u zahtevu Ustavnom sudu ističe da je tim nametima ovo uspešno preduzeće sa oko 400 radnika postavljeno u neravnopravan položaj sa ostalim preduzećima i konkurencijom.

- Umesto da nam kao najuspešnijem preduzeću pomognu da budemo još bolji, lokalna samouprava na sve načine pokušava da nam odmogne o čemu najbolje svedoči visina firmarina koje su nam odredili. Od Ustavnog suda zahtevamo da nas zaštiti od samovolje i paušalnog određivanja iznosa za firmarinu - ističe direktor Raičević napominjući da su samo u toku prethodne godine za šest objekata na području opštine, po prvostepenom rešenju, njihove obeveze iznosile oko 7,5 miliona dinara. Posle uložene žalbe, taj iznos je korigovan i po novom rešenju smanjen je na oko dva miliona dinara.

- Strašno je što je i taj iznos uvećan 25 puta u odnosu na 2010. godinu kada smo za iste objekte platili firmarinu u iznosu od 84.000 dinara - priča Raičević. On objašnjava da je rešenjem za prethodnu godinu taksa za isticanje firme na jednom od njihovih objekata iznosila 900.000 dinara i da je bila čak 28 puta veća u odnosu na godinu dana ranije kada je iznosila 36.000 dinara. Pošto sam objekat na godišnjem nivou ne privređuje toliko, jasno je da je to neizdrživ namet i zatvaranje je bilo jedino rešenje, kao i za još jedan objekat takođe u gotovo strogom centru grada za koji je visina takse iznosila oko 600.000 dinara. To je jednostavno nerealna cena, jer je i firmarina za objekte u centru Beograda neuporedivo niža od onih dodeljenih nama - ističe prvi čovek „Planinke“.

Jubilej za ponos

Jubilej, četrdeset i osam godina rada, preduzeće „Planinka“ je obeležilo sa oko 150.000 prenoćišta u banjama i gotovo 30 miliona proizvedenih jedinica u fabrici za flaširanje „prolom vode“. Uspešni rezultati rada ovog preduzeća, godinama vodećeg u privredi topličkog kraja, po rečima Radovana Raičevića, generalnog direktora, rezultat su višegodišnjih ulaganja koja poslednjih desetak godina iznose više od 20 miliona evra. Inače, godišnji prihodi „Planinke“ iznose više od dvanaest miliona evra i godinama je među stotinu najuspešnijih firmi u zemlji, a upošljava oko 400 radnika.

Lokali

- Tačno je da firmarina određena lokalima u vlasništvu „Planinke“ nije realna i da se treba preispitati, ali isto tako je činjenica da su neki njihovi lokali zatvoreni ranijih godina, tako da smatram da „Planinka“ kao ugledna firma mora da povede računa o svojim objektima i da primer ostalim preduzećima kako se posluje - ističe Dejan Milošević, zamenik predsednika kuršumlijske opštine, koji se nada da će spor sa ovom firmom biti rešen na fer način.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik